Omaehtoinen lypsy

11.02.2019

Lehmien omaehtoisuus lypsyllä käymiseen on lisääntynyt automaattilypsyn yleistymisen myötä. Se tarkoittaa eläimen valintamahdollisuuksien lisääntymistä ja siten myös hyvinvoinnin merkittävää parantumista. Lypsävä lehmä voi itse päättää, koska se käy lypsyllä ja tietyissä rajoissa myös, kuinka usein se lypsetään. Aina lehmä ei kuitenkaan valitse lypsyllä käymistä ja silloin olisikin hyvä pysähtyä miettimään miksi se ei kulje tai miksi sen lypsyvälit venyvät.

Minun kokemukseni mukaan ehdottomasti suurin syy sille, että aiemmin lypsyllä käynyt lehmä jättää menemättä lypsylle, on kipu. Automaattilypsyssä sorkka- ja jalkaterveyteen pitää panostaa. Parsirakenteiden pitää olla kunnossa ja riittävästä kuivituksesta täytyy huolehtia. Sorkkien leikkaus ja tarvittaessa hoitokengitys kannattaisi tehdä jo ennen kuin ongelmia tulee. Ruokinnalliset ongelmat johtavat ruuansulatuksellisiin ongelmiin ja syömätön lehmä on yhtä kuin sairas lehmä. Tarkkaile lehmien syömistä ja kutsu eläinlääkäri ajoissa. Hoida ruokinta kuntoon ja kipulääkitse herkällä kädellä. Lehmä saaliseläimenä peittää kipunsa viimeiseen asti, jote kivun havainnointi saattaa olla vaikeaa. Kipu myös jättää herkästi pysyviä pelkotiloja ja vaikka lehmä olisikin jo terve saattaa se silti vältellä tiettyjä sille ennen kipua aiheuttaneita tilanteita.

Toinen suuri syy on pelko. Varsinkin hiehojen kohdalla tämä tulee usein esiin ja johtaa siihen ettei hieho opi käymään lypsyllä itsenäisesti. Eläin saattaa pelätä itse lypsyrobottia tai sitten sen pelot liittyvät ajamiseen tai muihin epämiellyttävyyksiin, jotka esiintyvät lypsyn yhteydessä. Tarkastellaan näitä tässä nyt vähän lähemmin.

Hieho kannattaa opettaa lypsyrobotissa käymiseen jo ennen sen poikimista. Kun hiehoa ensimäistä kertaa koittaa saada lypsykarsinaan, täytyy voimakeinoja välttää. Eläimelle pitää antaa riittävästi aikaa totutella tilanteeseen ja laumaeläimenä lehmä tuntee olonsa turvallisemmaksi kun sillä on kaveri mukana. Jo käymään oppinut kaveri voi esimerkillään näyttää ja mennä edeltä, molemmat karsinan portit voivat olla auki ja hiehot vaan kulkevat robotista läpi. Myöhemmin robotissa annosteltavan rehun maittavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Mitä parempi rehu, sen palkitsevampaa se on. Muista että eläin itse määrittelee palkkion arvon ja mikäli hieho ei syö tarjottua rehua, on tilanne sille liian stressaava ja se tulisi päästää robotista pois, sen sijaan, että odottaa sen tottumista tilanteeseen.

Lypsyrobottien käyttöönotoissa neuvotaan välttämään eläinten hakemista lypsylle ja hoitotoimenpiteiden tekemistä robotissa. Molemmat neuvot pohjaavat eläimen tuntemaan epämiellyttävyyteen. Eläimet oppivat toistamaan sitä käytöstä mikä on niille kannattavaa ja välttämään kaikkea epämiellyttävää. Mikäli lypsyyn liittyy sitä edeltävää voimakasta painetta ja pakkoa, vähentää se käytöstä, eli tässä tapauksessa lypsyllä käymistä. Eläin alkaa vältellä niitä tilanteita missä hoitaja paineistaa ajamalla. Ja aiheuttaa mahdollisesti eläimelle jopa kipua, jolloin myös aivojen pelkokeskus aktivoituu. Jos joudut ajamaan eläimiä, käytä mahdollisimman pientä painetta ja lopeta se heti, kun liike on oikean suuntainen.

Jos eläimiä jätetään odottamaan lypsylle menemistä odotuskarsinaan robotin yhteyteen, niin karsinaan jätettävien lehmien laumahierarkia kannattaa ottaa huomioon. Jos tilassa on ahtaasti monta eläintä niin ne aremmat kokevat olonsa todella tukalaksi ja monesti näkeekin esim. hiehojen välttelevän karsinaan menoa. Tällöin siitä lypsyrobotin lähellä olosta syntyy epämiellyttävää ja eläin välttelee sinne menemistä, jolloin myös lypsyllä käyminen jätetään väliin. Lypsyrobotti ja sen edusta tulisikin pitää mahdollisimman miellyttävänä paikkana eläimille jolloin ne käyvät siellä mielellään ja hoitajan työkin on siltä osin helppoa.

Kannattaa tarkastella oman navettansa käytäntöjä lehmän näkökulmasta käsin ja miettiä miten voisi toimia toisin, jos ongelmia esiintyy. Automaattilypsyn tarkoitus on olla automaattista ja omaehtoista!























Käytä otsikkoja jakamaan sisältöä

Lyhyemmät kappaleet tekevät tekstistäsi helppolukuisemman. Yritä käsitellä yksi idea jokaisessa kappaleessa ja lukijoittesi on helppo navigoida blogitekstisi läpi. Voit myös korostaa tärkeimmät osat. Jäljellä on vain artikkelin kirjoitus. Täytimme hieman tilaa, joten voit nähdä kuinka selkeästi tekstejä voi muokata.

Käytä kuvaosioita jakaaksesi sisältöä visuaalisesti

Otsikoiden lisäksi kuvaosiot ovat oiva keino, jolla jakaa sisältö oikeisiin paikkoihin. Blogitekstisi pääosiot voi erottaa toisistaan kuvilla, jotka liittyvät kirjoituksen aiheeseen.

And you can also use blockquote formatting to cite some wise words.

Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni.

Kaikki oikeudet pidätetään 2018
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita